Menu
Your Cart

Herbaryum Ve Oda Kokularımızın Birlikteliğinin Öyküsü

Absorberr’ın ürün gamının yaratılma çalışmaları sırasında Uzak Doğu’da hızla yaygınlaşmakta olan şişe herbaryumlar  dikkatimi çekiverdi. Konu hakkında pek çok makale okudum. Hem herbaryumun ne olduğunu anlamaya çalıştım hem de Uzak Doğu’da başlayıp hızla diğer ülkelere de yayılmaya başlayan bu yeni akımı neden biz de kullanmayalım fikri kafamı sürekli meşgul eder oldu.

Akvaryum, balıkların toplandığı mekanları ifade eder ya, işte herbaryum da her türlü bitki örneklerinin toplandığı yerlere verilen addır. Bitkiler özenle toplanır, kurutulur, her türlü bilinen bilgi notlarıyla birlikte bir kartona tutturulur. Yüzbinlerce karton, yüzbinlerce bitkiye ev sahipliği yapmak üzere herbaryum raflarında yerlerini alır. Bir başka deyişle herbaryumlar bilimsel çalışmalara da açık bitki müzeleridir.

2016 yılına geldiğimizde Japon sanatçısı PIE, bitkileri kurutup kartonlarda saklamak yerine dalmış Cherry Blossom bahçelerine ve topladığı çiçeklerle herbaryuma farklı bir sanatsal yorum getirmiş. Yeni açmış çiçekleri koruyucu bir sıvı içeren cam bir kavanoza ve bir ampul içine koyarak tamamen dekoratif görselliğe dayalı yeni bir akım başlatmış.

Herbaryum şişelerinde kullanılan kristal sıvı özel bir yağ. Herbaryum Yağı diye adlandırılıyor. Çiçeklerin uzun süre canlılığını korumasını sağlıyor. Herbaryum şişeleri, Japonya ve G.Kore’de kadınların özel hobisi olmuş durumda. Biz de Absorberr olarak, kadınlarımızın incelikli zevk anlayışlarına, sanatsal yaratıcılıklarına olan güvenimizle herbaryumun ülkemizde de yayılmasına katkımız olsun istedik. Hem kendi yaptığımız dekoratif herbaryum şişelerimizi beğeninize ve satışa sunacağız hem de eğer kendiniz yapmak isterseniz e-ticaret sayfalarımızda gerekli her türlü malzemeyi sağlamaya çalışacağız: Herbaryum Yağı + kullanımınıza hazır mini paketler halinde herbaryum çiçek ve bitkileri  + özel cımbızlar vs vs...

Herbaryum olayı bununla kalmadı tabii ki. Oda kokularımız, herbaryum akımı yardımıyla çok daha dekoratif yepyeni bir görselliğe kavuşamaz mıydı? Üzerinde çok çalıştık. Solventler denedik, yeni reçeteler çıkardık. Ve sonunda başardık. Herbaryum ile oda kokularımız elele aynı şişenin içine giriverdiler. Şişelerimizde gördüğünüz çiçeklerin tamamı gerçek çiçektir. Cımbız yardımıyla şişelerin içine tek tek el ile yerleştirilir. Bu çiçekler her kokunun reçetesine göre ayrı ayrı seçilir. Kokumuzun doğal rengini korumaya çalışmakla beraber hafif toz pembe, toz mavi ya da oranj gibi renk değişimlerine de soğuk bakmayız doğrusu. 

Oda kokularında yaşama geçirdiğimiz bu yeni endüstriyel tasarımın tescili için gerekli başvuru yapıldı tabii. Türkiye’de bir ilk olacak bu tasarım. Dünyada örneği var mı acaba diye araştırdık. Google’a göre yalnızca iki şirket daha var bu tasarımı uygulayan. Biri ABD şirketi. Diğeri bir Japon şirketi. Yani anlayacağınız herbaryum oda kokusu tasarımıyla dünyadaki ilk üç şirket arasındayız gibi duruyor.

Bu tasarım bir handikapı da beraberinde getiriyor. Seri üretim yapılamıyor. Her oda kokusu şişesi tek tek herbaryum olarak hazırlanıyor önce. Bir elimizde cımbız her şişeyi Orhan Veli’yi anarak hazırlıyoruz doluma…

Umarız beğenirsiniz…

Yalnızca bir oda kokusu almayacaksınız…

Bir mini herbaryumun da sahibi olacaksınız…

Kimbilir bir de bakmışsınız bir elinizde cımbız kendi herbaryumlarınızı yaratmaya başlamışsınız…

Absorberr’ın hikayeleri burada bitti.

Ama blog sayfamızda çok değişik konularla birlikte olmaya devam edeceğiz.

 Kalın sağlıcakla ve sevgiyle,

Levent Türkkan

Çerez Politikası
Gezinme deneyiminizi ve sitemizin işlevselliğini iyileştirmek ve güvenliğiniz için tanımlama bilgileri ve diğer benzer teknolojileri kullanıyoruz, konu ile ilgili olarak Çerez Politikamızı Okumak İçin Tıklayın.